tiistai 15. kesäkuuta 2010

Yöpöydällä

on pari luettua, yksi kesken ja yksi odottamassa.

Viime syksyisessä dekkarimelkeinyliannostuksessani törmäsin Liivian talossa listaan vaikuttavimmista kirjoista ja siltä istumalta tilasin läjän kirjoja nettiantikasta.

Luettuna on nyt niistä Siri Hustvedtin Kaikki mitä rakastin, John Steinbeckin Ystävyyden talo ja Joel Haahtelan Naiset katsovat vastavaloon, johon taisin törmätä Piilomajassa. Oikein hyviä olivat kaikki, ja keskenään erilaisia. Vaikea sanoa nousisivatko listalleni, jos sellaisen tekisin. Haahtelan kielestä tykkäsin kyllä erityisesti, mutta epämääräinen loppu vähän häiritsi. Hustvedtin kirjan suhteen odotukset olivat varmaankin liian korkealla. Odotin koko ajan jotain erityistä tapahtuvaksi, vaikka tarina kyllä imaisi heti alusta mukaansa. Ystävyyden talo on sympaattinen kertomus laitapuolen kulkijoista, jotka elävät vähään tyytyväisinä elämäänsä päivä kerrallaan oman logiikkansa mukaan taipuvan moraalin mukaisesti. Tavallaan yksinkertaisen oloinen tarina, mutta todellisuudessa erittäin taidokas!
  



Omalle listalle tulisi ainakin tämä Hemingwayn postuumi Käärme paratiisissa. Luin sen ensimmäisen kerran kahdenksantoistavuotiaana ja toisen kerran vähän yli parikymppisenä. Nyt kaivoin sen kirjahyllystä odottamaan kolmatta lukukertaa. Saa nähdä kolahtaako samalla tavalla kuin silloin nuorempana.



Kesken on edelleen se Audrey Niffeneggerin Hänen varjonsa tarina, josta jo onkin ollut puhetta.  Mutta kun ei (muka) ehdi lukemaan kuin nukkumaan mennessä, ei paljon lukuprojektit edisty... Vaikka olisi uusi lukulamppukin!

6 kommenttia:

Kotivalo kirjoitti...

No ainakin on tosi hieno lukulamppu!! = ) Täällä ollaan tällä hetkellä tooooosi laiskoja lukemaan. Aiemmin olin melko ahkerakin. Nyt vaan jotain sisustuskirjaa ja lehteä jaksaa iltaisin selailla...

Nonna kirjoitti...

Mulla myös Kotivalon kanssa samansuuntainen tilanne. Lukisin kyllä, jos olisi paljon aikaa, mutta kun se oma aika on niin pätkäistä, niin ei jaksa kaivaa kirjaa esiin päiväsaikaan. Iltaisin kun lukee, niin edistyy kovin hitaasti.

Onko tuo lamppu Ikeasta? Meillä olis uusien lukulamppujen tarve...

Ihania nuo teidän ruohonleikkurinne!

Homsantuu kirjoitti...

Minusta on hirveän hauskaa lukea toisten lempikirjoista. Omalta listaltani löytyisi ainakin Monika Fagerholmin Amerikkalainen tyttö ja Heminwayn Vanhus ja meri.

Joana kirjoitti...

Minä luen kausittain ja tällä hetkellä olen tosi innostunut ja pöydällä odottaa monta hyvää kirjaa. Meillä pieninkin nukkuu vihdoinkin yönsä, niin minulla on enemmän aikaa lukemiseen. Hustvedtin suhteen minulla on samanlaisia kokemuksia. Luin Amerikkalaisen elegian ja se oli kyllä pettymys, vaikka moni kirjaa onkin kehunut.

Steinbeckit ovat kiehtovia. Yleensä pieniä, yksinkertaisia tarinoita, jossa kuitenkin on jotain hyvin syvällistä. Oma lempparini on Hiiriä ja ihmisiä.

Minunkin pitäisi hommata jostain pieni lukulamppu mökille aittaan. Onneksi näin kesällä näkee lukea vaikka ilman lamppuakin.

Lukuiloa sinulle!

Anna kirjoitti...

Kotivalo - Kiitos! Mulla oli ennen sellainen varjostimeton "pallo" ja häiritsi aina miestä. Minäkin oon ollut paljon ahkerampi lukija silloin joskus ennen lapsia. ;)

Nonna - En minäkään juuri ehdi lukemaan kuin nukkumaan mennessä ja se on välillä toivottoman hidasta touhua. Lamppu on juu Ikeasta - yllätys! ;)

Homsantuu - Niin on minustakin. Vinkkejä tulee kyllä välillä sitä tahtia, että oikein harmittaa kun ei ehdi lukemaan tarpeeksi. Pistänpä tuon Fagerholmin korvan taakse...:)

Joana - Kausittainhan minäkin, niin kuin montaa muutakin asiaa tulee harrastettua. Mikään ei ole parempaa kuin, että lapset nukkuvat yönsä, helpottaa kummasti elämää! Osaisitko sinä muuten nimetä jonkun vaikuttavimman kirjan?

Teija kirjoitti...

Nyt mä vasta kerkesin tänne, huhhuh! Toi käärme paratiisissa voiskin olla mun kesälukemisena, jos sen jostain saan kaivettua. Hustvedtista sama fiilis, odotukset liiankin korkealla? Tai sitten en vaan tajunnut kirjan jujua olenkaan.. (amerikkalinen elegia)

Mäkin luen iltasin, sitten kun ei enää muuhun pysty. Ja välillä vierähtää yhteen-kahteenkin.. ;) Kiukkunen mies vaan vieressä hokee, että sammuta jo se valo! Samanlaiset valotkin muuten meillä :)